Particuliere vs zakelijke energie: let op de voorwaarden!

Bent u zzp’er, heeft u een nummer van de Kamer van Koophandel en werkt u thuis? Dan kunt u particuliere of zakelijke energie afsluiten. Als u energie nodig heeft voor een pand met een bedrijfsbestemming, dan bent u wel verplicht om zakelijke energie af te nemen. Is zakelijke energie wel zo gunstig? Of de tarieven daadwerkelijk lager zijn is nog maar de vraag. Ook belangrijk: u geniet als zakelijke energie-afnemer niet van bepaalde wettelijke bescherming voor particulieren. Bovendien kennen particuliere energiecontracten gunstigere voorwaarden.

14 kalenderdagen bedenktijd

De overheid heeft wetten gemaakt om consumenten te beschermen. Bij het afsluiten van een energiecontract via internet of telefonisch (op afstand), heeft de consument recht op 14 kalenderdagen bedenktijd om kosteloos van een energiecontract af te zien. Dit is zo geregeld in de wet ‘verkoop op afstand’. Deze wet is echter niet van toepassing op zakelijke energie. Veel energieleveranciers geven overigens uit coulance wel bedenktijd aan zakelijke afnemers.

Hoogte van opzegvergoeding

Contracten van 3 tot 5 jaar zijn bij zakelijke energie vrij gangbaar. Wees je ervan bewust dat je bij een dergelijk vast energiecontract voor deze periode eraan vast zit. Een energiecontract staat op naam en niet op adres. Dus ook als je gaat verhuizen is dat geen geldige reden om het contract kostenvrij te kunnen verbreken. Als je het energiecontract niet uitzit, zijn hier kosten aan verbonden: de opzegvergoeding.

Bij particuliere energie mag de opzegvergoeding maximaal 250 euro bedragen. Dit is het geval als het energiecontract nog langer dan 2,5 duurt en u gas en elektriciteit afneemt. Bij zakelijke energie vallen de opzegvergoedingen vaak hoger uit. Dit kan bijvoorbeeld 15% van de restwaarde van het energiecontract zijn. Of (maximaal) 100 euro per niet uitgediend jaar. In de algemene voorwaarden staat informatie over de opzegvergoeding. De overheid heeft trouwens 3 manieren vastgesteld waarop energieleveranciers bij zakelijke energiecontracten voor kleinverbruikers de opzegvergoeding mogen berekenen.

Aanbiedingen exclusief btw

Als je als consument een energieaanbieding krijgt, moet dit volgens de wet een aanbieding zijn inclusief btw. Deze verplichting geldt niet bij zakelijke energie. Let dus goed op of een aanbieding die je krijgt exclusief of inclusief btw is. Je denkt misschien dat je de btw terug kan vragen van de belastingdienst. Als je thuis werkt, kun je alleen het gedeelte van de btw terugvragen over de energie die je in de bedrijfsruimte verbruikt. Informeer bij je boekhouder wat de (on)mogelijkheden hiervan zijn. En of er voorwaarden gelden waar de werkruimte aan moet voldoen.

Geschillencommissie energie voor consumenten en bedrijven

Mocht je nu een conflict krijgen met je energieleverancier of netbeheerder, dan kun je net als consumenten terecht bij een geschillencommissie: de geschillencommissie zakelijke energie. Het is hiervoor wel nodig dat de energieleverancier of netbeheerder is aangesloten bij de geschillencommissie. Een geschillencommissie is laagdrempelig en onpartijdig en doet een uitspraak waar beide partijen zich aan moeten houden.

Tip: vergelijk zakelijke energie met particuliere energie

Op de particuliere energiemarkt wordt soms flink gestunt door energieleveranciers. Nieuwe klanten krijgen een flinke welkomstpremie, soms zelfs gecombineerd met lage actietarieven. Het is daarom verstandig om er niet klakkeloos van uit te gaan dat zakelijke energie voordeliger is. Leg de zakelijke energiedeal die u krijgt aangeboden daarom eens naast de energiedeals in een particuliere energievergelijker. Voor een vrijblijvende particuliere energievergelijking bent u van harte welkom op Zelfenergievergelijken.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *