top of page

Ontdek Slovenië: Een Betoverende Roadtrip

Slovenië is een land dat vaak over het hoofd wordt gezien door reizigers die kiezen voor de meer voor de hand liggende bestemmingen, zoals Italië en Kroatië. Maar wie de moeite neemt om dit kleine maar prachtige land te verkennen, wordt beloond met een schat aan natuurlijke schoonheid en onvergetelijke ervaringen. En wat is een betere manier om Slovenië te ontdekken dan met een ontspannen roadtrip langs enkele van de meest betoverende bestemmingen van het land? In deze blog nemen we je mee naar onze favoriete bestemmingen.


Bled: Een Ansichtkaartwaardige Bestemming

Meer van Bled

Onze reis begint in het betoverende stadje Bled, gelegen aan de oevers van het gelijknamige meer, omringd door Alpen en dichtbeboste heuvels. Het is moeilijk om niet meteen verliefd te worden op dit schilderachtige stukje Slovenië. Het glinsterende meer is het middelpunt van de stad, met het iconische eilandje met kerk in het midden.


Een absolute must-do in Bled is het maken van een boottochtje naar het eilandje. Huur een traditionele 'pletna', een houten roeiboot, en laat jezelf over het kalme water glijden terwijl je geniet van het panoramische uitzicht op het meer en de omliggende bergen. Eenmaal op het eilandje aangekomen, beklim je de 99 treden naar de kerk en vergeet niet een wens te doen wanneer je de klok luidt.


De charme van Bled beperkt zich niet tot het meer alleen. Maak een wandeling rondom het meer via het schilderachtige promenadepad, geniet van lokale lekkernijen zoals de beroemde Bled-cremecake in een van de gezellige cafés langs de waterkant.


Vintgar Gorge Kloof Slovenië

Op vier kilometer van Bled ligt de Vintgarkloof. Deze kloof is 1600 meter lang en 250 meter diep. In de kloof zijn meerdere watervallen, stroomversnellingen en rustigere delen. De wandeling door de kloof en de weg terug naar de parkeerplaats duurt ongeveer 2 uur. Ga je in het hoogseizoen, dan is het verstandig om vroeg in de ochtend te gaan om verzekerd te zijn van een parkeerplaats. Om de grootste waterval vanaf onder te zien loop je langs het huisje de trap af naar beneden. Steek daar het bruggetje over en ga het pad naar links in en loop dit pad uit. Om weer terug te keren naar de parkeerplaats loop je terug naar het huisje bovenaan de waterval om de uitgepijlde route te volgen.


Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj ligt op een half uurtje rijden van Bled. Dit meer is het grootste meer van Slovenië en doet zeker niet onder aan het Meer van Bled. Wij

vonden dit meer zelfs mooier door de bergen die er direct naast zitten. Doordat het meer wat minder bekend is, is het er ook veel rustiger. Zwemmen is hier ook op meer plekken toegestaan dan in het Meer van Bled.



Piran: Een Stukje Mediterrane Magie in Slovenië

Van de bergen naar de zee - onze volgende stop op deze onvergetelijke roadtrip is het charmante kustplaatsje Piran, gelegen aan de Adriatische Zee. Piran doet denken aan een stukje Italiaanse kust, met zijn smalle geplaveide straatjes, pastelkleurige gebouwen en sfeervolle pleinen.

Soca

Rijdt van Piran naar Bled via de rivier Soča.Dit is een hele mooie rit, alleen vereist deze wel enige rijervaring vanwege de bergpas in de route tussen Bled en de rivier. Hou er rekening mee dat deze rit enkele uren kan duren en dat je onderweg weinig restaurants en supermarkten tegenkomt. De rivier is het mooist als het in de dagen ervoor niet te veel heeft geregend. Heeft het veel regent, dan is het waarschijnlijk niet de moeite waard om hiervoor deze route te volgen.


Een wandeling door het historische centrum van Piran voelt als een reis terug in de tijd. Verken de doolhofachtige straatjes, bewonder de prachtige Venetiaanse architectuur en geniet van het adembenemende uitzicht vanaf de middeleeuwse stadsmuren. Vergeet niet om een ​​pauze in te lassen op een van de vele terrasjes langs de kust, waar je kunt genieten van verse zeevruchten en een glas lokale wijn terwijl je uitkijkt over de azuurblauwe zee.


Piran Slovenië

Het oude centrum van Piran is autovrij. Dit betekent dat je je auto buiten het centrum moet parkeren en verder moet lopen of de gratis shuttle bus moet nemen. In het hoogseizoen staan alle parkeergarage op loopafstand snel vol.  Zelf hebben wij onze auto geparkeerd in de garage met adres Fornače 23 en hebben vanaf hier de gratis shuttle bus genomen. Om deze te vinden neem je de achteruitgang en loop je naar het bushokje aan de zee toe.


Als je de tijd hebt, is een bezoek aan het nabijgelegen natuurgebied van het Sečoveljske Salina Nature Park een absolute aanrader. Dit unieke zoutpannenlandschap herbergt een rijke biodiversiteit en biedt de mogelijkheid om te wandelen, vogels te spotten en meer te leren over het traditionele zoutwinningproces dat hier al eeuwenlang plaatsvindt. Wil je een extra land bezoeken? De Italiaanse stad Triëst is binnen een half uur met de auto te bereiken en binnen een klein uur rijden bevind je je in de Kroatische stad Poreč.



Ljubljana: De Betoverende Hoofdstad van Slovenië

De roadtrip door Slovenië eindigt in de bruisende hoofdstad Ljubljana, een stad die bekend staat om haar charmante sfeer, levendige culturele scene en mooie architectuur. Ondanks haar status als hoofdstad, behoudt Ljubljana een gezellige, provinciale charme die het tot een ideale bestemming maakt om te verkennen.


Stop onderweg naar Ljubljana bij de grotten van Postojna en het Predjama kasteel.

De Postojna grotten zijn met 24 kilometer de langste van Slovenië en de op een na grootste druipsteen grot ter wereld. Van deze 24 kilometer is 5,3 kilometer toegankelijk voor bezoekers. Je wordt met een treintje de grot ingebracht en loopt vanaf daar een wandeling door de grot met een gids. Deze wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en neemt je mee door meerdere grotten. Na de wandeling neem je de trein terug naar buiten. Op 15 minuten rijden van de grotten ligt het Predjama kasteel. Dit kasteel is 800 jaar oud en is gebouwd tegen een klif van 123 meter.


Kasteel van Ljubljana

Begin je verkenningstocht door Ljubljana op het Preserenplein, het bruisende hart van de stad, waar de beroemde drievoudige brug en de imposante roze Franciscanerkerk zich bevinden. Wandel langs de oevers van de schilderachtige Ljubljanica-rivier, waar kleurrijke marktkraampjes lokale producten verkopen en straatartiesten voor een levendige sfeer zorgen.


Een hoogtepunt van een bezoek aan Ljubljana is een wandeling naar Ljubljanski Grad, het kasteel van Ljubljana, dat hoog boven de stad uittorent. Beklim de heuvel of neem de kabelbaan voor een panoramisch uitzicht over de stad en het omliggende landschap.


Vergeet tijdens je verblijf in Ljubljana niet te genieten van de lokale keuken. Proef heerlijke Sloveense gerechten in een van de gezellige tavernes of trendy restaurants in de stad, en was het allemaal weg met een glas overheerlijke Sloveense wijn. De beste burger vind je bij Stazione Parenzana Restavracija & Pivovarna. Voor het beste uitzicht over de stad ga je naar het dak terras Neboticnik voor een hapje en drankje.



Geïnspireerd?

Wil je meer informatie of tips over deze reis en Slovenië? Stuur ons een bericht.

bottom of page